Ladies Lotto Dstny Ladies: opleiden, stappen zetten en scoren

De continentale opleidingsploeg wil voortbouwen op het elan van vorig jaar, met opnieuw een sterke focus op het ondersteunen en ontwikkelen van jong wielertalent.
Race 24 februari 2023

Voor het Lotto Dstny Ladies team luidt de Omloop Het Nieuwsblad de start van het nieuwe wielerseizoen in. Tijdens een teamstage in Spanje werd de basis gelegd voor 2023, waarin de continentale opleidingsploeg wil voortbouwen op het elan van vorig jaar, met opnieuw een sterke focus op het ondersteunen en ontwikkelen van jong wielertalent: een unieke positie in het vrouwenwielrennen. Ook dit jaar zal het Lotto Dstny Ladies team een gevarieerd programma afwerken, te beginnen met de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad (1.WWT) op zaterdag en Omloop van het Hageland (1.1) op zondag.

“De afgelopen teamstage gaf ons de ideale mogelijkheid om een goede basis te leggen voor komend seizoen, de nieuwkomers te integreren binnen het team en de plannen uit te werken voor 2023. Je merkt aan alles dat iedereen er enorm naar uitkijkt om aan het nieuwe seizoen te beginnen”, zegt sportdirecteur Dirk Onghena.

“Het doel is om dit jaar opnieuw enkele stappen vooruit te zetten. De rensters die bij het team bleven, zijn inmiddels een jaartje ouder en sterker geworden. Met zowel enkele Belgische en buitenlandse versterkingen hebben we een evenwichtige kern samengesteld die gemotiveerd is om zich te tonen. En binnen Lotto Dstny hebben we de perfecte professionele omkadering zodat onze rensters alle kansen krijgen om zich verder te ontplooien. Met Grace Verbeke, die sinds dit seizoen het team versterkt als ploegleidster, hebben we er ook een pak ervaring bij.”

Niet alleen de kern van rensters werd uitgebreid, ook binnen de staff van de Lotto Dstny Ladies kwam met Grace Verbeke een bijkomende versterking aan boord. De Belgische ex-renster reed in haar carrière reeds enkele jaren bij de Lotto-damesploeg. Nu kiest Verbeke voor een uitdaging als ploegleidster bij de het team waarin ze in 2010 de Ronde van Vlaanderen won.

“Lang hoefde ik niet te twijfelen om mee te werken aan dit interessante project”, zegt Grace Verbeke. “Deze ploeg vervult een unieke rol binnen het vrouwenwielrennen, waar nauwelijks opleidingsploegen bestaan. Destijds kon ik dankzij de steun van de Nationale Loterij mezelf ontwikkelen tot renster op het hoogste niveau en die bijzondere band zorgt ervoor dat ik mijn opgebouwde expertise graag wil delen met dit team. Samen met Dirk Onghena zal ik de rol als ploegleidster op mij nemen, maar het gaat voor mij breder dan enkel het puur sportieve. Dirk en ik zullen als een tandem fungeren. We willen er zowel voor, tijdens als na de wedstrijden zijn voor de rensters en op die manier het potentieel in deze groep zo goed mogelijk benutten.”

“De trainingsstage zorgde voor een goede eerste indruk. Het is een groep die heel goed aan elkaar hangt, je merkt de gedrevenheid en er is de wil en inzet om stappen te zetten. Je voelde meteen de drive op training, maar uiteraard is het in de wedstrijden nog iets anders. De ambitie is om ons in de iets minder sterk bezette koersen te tonen in de finale, ons te proberen mengen in de sprints, deel uit te maken van de vroege vlucht,… Kortom, we willen zoveel mogelijk progressie boeken. De Omloop Het Nieuwsblad is echter meteen een wedstrijd op WorldTour-niveau, in dergelijke koersen is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen met het oog op de komende wedstrijden”, besluit Grace Verbeke.

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel