ProTeam Milan Menten sprint in Le Samyn naar eerste zege voor Lotto Dstny

De 26-jarige Belg was na een lastige koers de snelste van een uitgedund peloton dat om de bloemen sprintte.
Race 28 februari 2023

Milan Menten heeft na knap ploegenspel van Lotto Dstny de GP Samyn op zijn naam geschreven. In Dour was de 26-jarige Belg na een lastige koers de snelste van een uitgedund peloton dat om de bloemen sprintte. Toen een kopgroep met Victor Campenaerts op vier kilometer van de meet werd gegrepen, greep Menten zijn kans en maakte de nieuwkomer bij Lotto Dstny het op een hellende finish met een machtige sprint af. Voor Menten is het de eerste zege in Lotto Dstny-tenue, de Limburger werd op het podium geflankeerd door Hugo Hofstetter en Edward Theuns.

Menten kan het amper geloven dat hij met winst in de GP Samyn de tweede zege uit zijn carrière boekt. “Dit is ongelooflijk, het is een droom die uitkomt om zo snel voor Lotto Dstny te kunnen winnen. Ons plan was om de koers hard te maken en dat hebben we perfect gedaan. Met Victor Campenaerts en Jarne Van de Paar in de kopgroep zaten we in een zetel”, zegt Milan Menten.

 Le Samyn, de openingsklassieker van het Waalse voorjaar werd op 60 kilometer van de finish opengebroken toen onder andere Lotto Dstny de koers hard probeerde te maken. Dat lukte ook, want na een tactisch steekspel op de kasseien en winderige passages rond Dour geraakte een groep van zes voorop, met daarbij twee Lotto Dstny-renners: neoprof Jarne Van de Paar en Victor Campenaerts. Van de Paar moest na een sterke koers de rol lossen bij het ingaan van de laatste tien kilometer, maar ook de rest van de kopgroep werd op een viertal kilometer van de meet nog ingerekend door een uitgedund peloton. Het was Menten die profiteerde van het uitstekende Lotto Dstny-ploegenspel en naar de winst sprintte. 

“Ik kon mijn krachten sparen en toen de kopgroep werd ingelopen, greep ik mijn kans. Het scheurde in de laatste twee kilometer en moest alle zeilen bijzetten maar ik bleef kalm en wachtte op het goede moment om aan te gaan. Ik ben op mijn sterkst na een harde koers en een oplopende finish als deze ligt me perfect. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar vandaag. Dit was een zege van het collectief, we zijn een enorm hecht team en dat toont zich ook in de koers. Het is duidelijk dat de veranderingen binnen bijvoorbeeld het performance team van afgelopen winter zijn vruchten afwerpen. We zijn groeiende en ik ben ervan overtuigd dat we nog veel moois in petto hebben. Persoonlijk ben ik ontzettend blij met deze eerste zege in Lotto Dstny-shirt”, besluit Milan Menten.

Foto's: Photo News.

In dit artikel