Ladies Wilma Aintila: “Ik wil mijn plaats vinden in het grote peloton”

Wilma Aintila vertelt over haar eerste maanden in het elitepeloton.
Algemeen 14 april 2023

Wilma Aintila maakte voor het Lotto Dstny Ladies-team haar debuut in het elitepeloton tijdens Danilith Nokere Koerse in maart. De 19-jarige Finse is enthousiast over haar eerste maanden bij het team en vertelt meer over haar ambities en verwachtingen bij de ploeg

Wilma Aintila raakte via haar vader, werkzaam bij de Finse Wielerfederatie, al op jonge leeftijd besmet met de wielermicrobe: “In onze familie is fietsen een heuse gezinsactiviteit. Ik begon samen met mijn vader, broer en zus te fietsen toen ik tien jaar was. Al snel werd duidelijk dat ik er aanleg voor had. In Finland bestaat er geen wielercultuur en dus trok ik op mijn veertiende naar het buitenland om te koersen. Zo kwam ik in contact met het Lotto Dstny Ladies-team en waagde ik de sprong naar het elitepeloton.” 

Drie jaar geleden verhuisde Aintila op 16-jarige leeftijd naar Zweden en volgde ze er les in een gespecialiseerde wielerschool: “Al mijn vrienden zijn renners en daardoor kon ik me volledig concentreren op het wielrennen. Ze begrijpen dat de sport voorgaat op alles. Binnenkort studeer ik af en kan ik me volledig focussen op mijn wielercarrière.” 

Wat zijn je verwachtingen voor je eerste jaar bij de elite dames?

“Ik wil vooral eerst zoveel mogelijk bijleren. De stap van U19 naar elite is enorm, alles gaat er bij Lotto Dstny veel professioneler aan toe. Het peloton is groter, het materiaal beter en de voedingsschema’s veel gedetailleerder. Het zorgt voor meer motivatie en het maakt me een betere renster. Met de hulp van het team wil ik mezelf stap voor stap ontwikkelen en mijn plaats vinden in het grote peloton. Ik wil de ploeg helpen waar nodig en samen goede resultaten boeken.”

Hoe kijk je terug op je eerste maand bij het team en de overstap van beloften naar elitewielrennen?  

Het is echt alles waar ik van gedroomd had. Ik startte in enkele mooie wedstrijden en krijg de steun van een sterk team. Binnen de ploeg besteden ze aandacht aan alle rensters en dus zie je dat we allemaal op korte tijd al grote stappen hebben gezet. Mijn hoogtepunt was zonder twijfel de Tour de Normandie, waar je de ploeg elke dag zag groeien. Ik reed al enkele grote koersen en heb honger naar meer."

Welke race zou je ooit aan je palmares willen toevoegen?

Mijn koershart ligt bij de klassiekers. Ik geniet van de vlakke wedstrijden waarin er hard gewerkt moet worden, bij voorkeur wanneer het regent. Een wedstrijd als Parijs-Roubaix is dus de ultieme droom.”

Foto: Facepeeters.

In dit artikel