ProTeam De opmars van Jarne Van de Paar: “Ik wil meer zijn dan een sprinter”

Jarne Van de Paar blikt terug op zijn overstap van het Lotto Dstny Development Team naar het ProTeam.
Algemeen 28 april 2023

Jarne Van de Paar maakte dit seizoen de overstap van het Lotto Dstny Development team naar de eliteploeg. In zijn eerste profmaanden pakte Van de Paar meteen uit met een derde plaats in de Trofeo Palma en mooie resultaten in de Tour du Loir et Cher.  “Ik ben tevreden over mijn prestaties van de voorbije weken”, zegt hij, “maar ik hoop om de komende maanden nog wat meer op te vallen.”

Van de Paar nam de liefde voor het wielrennen over van zijn vader die professioneel mountainbiker was. Op z’n 18de sloot hij zich aan bij het Development team van Lotto Dstny. "Vier jaar later maak ik nog steeds deel uit van de Lotto Dstny-familie. Een prachtig verhaal. Ik zoek rustig mijn weg in het profpeloton met de hulp van mensen die ik al jaren ken.”

Van de Paar kijkt met warmte terug op zijn evolutie bij Lotto Dstny en is dankbaar voor de kansen en begeleiding die hij de afgelopen jaren kreeg. "Ik ben nu een compleet andere Jarne dan de jongen die hier vier jaar geleden voor het eerst kwam binnenwandelen. Dankzij de ploegleiders, met name Kurt Van de Wouwer, kon ik mezelf ontwikkelen als renner. Ze brachten me vooral koersinzicht en een professionele ingesteldheid bij", aldus Van de Paar. 

Ook de zus van Jarne rijdt sinds 2022 voor de Lotto Dstny Ladies: “Ik kijk echt op naar Ines. Ze slaagt erin om de sport te combineren met haar studies. Dat zou ik niet kunnen. Ik zie dat ze zich amuseert op de fiets. Ik woon in Spanje, dus we zien elkaar niet vaak, maar wanneer ik in België ben, maken we er een punt van om samen een ritje te rijden en bij te praten.”

Door de gevolgen van een spinnenbeet miste Van de Paar de voorbije weken enkele wedstrijden, maar in de Tour du Loir et Cher kon hij hervatten en snelde hij naar een ritzege en een tweede plaats. Hij keerde ook huiswaarts met de puntentrui. “Het was een hectische rittenkoers, maar dankzij het harde werk van het team zat ik tot tweemaal toe perfect geplaatst voor de sprint. Ik voel dat mijn vorm in orde is en ik kijk enorm uit naar de komende weken. Hier hoop ik me nog wat meer te tonen.”

Ook het begin van het seizoen verliep al uitstekend, met een derde plaats in de Trofeo Palma eind januari. ”Mijn doel was om mezelf in het begin van het seizoen te laten zien”, legt hij uit. “Ik beleefde toen echt mijn hoogtepunt tot dusver met een podiumplaats in de Challenge Mallorca, na Ethan Vernon en Biniam Girmay. Voor het eerst deed ik mee met de profs en kreeg ik het vertrouwen van de ploeg om me te bewijzen in de sprint. En met succes. Daar was ik heel trots op.”

Van de Paar is zich ervan bewust dat z’n sprint zijn sterkste wapen is. “Maar ik wil me ook op andere vlakken ontwikkelen. Ik wil meer zijn dan een sprinter en wil me op termijn ook tonen in de voorjaarsklassiekers. Parijs-Roubaix is voor mij de mooiste koers van allemaal, één groot feest. Daar wil ik de komende jaren naartoe werken.” 

Foto's: Photonews, Céline LAZENNEC, Photographie ArClem

 

In dit artikel