ProTeam Viktor Verschaeve zet punt achter wielercarrière na aanslepende blessure

De 24-jarige Belg geeft tekst en uitleg bij zijn beslissing.
Algemeen 19 mei 2023

Lotto Dstny-renner Viktor Verschaeve heeft zijn afscheid als wielrenner aangekondigd. De 24-jarige Belg nam de beslissing naar aanleiding van een aanslepende blessure. In zijn eerste profjaar stak die de kop op, waardoor hij nooit echt zijn potentieel kon tonen. In de voorbije twee jaar onderging Verschaeve enkele operaties, raadpleegde hij meerdere specialisten, maar uiteindelijk brachten die geen eenduidige oplossing aan het licht. De Belg besliste daarom om op 24-jarige leeftijd zijn carrière vroegtijdig te beëindigen.

Viktor Verschaeve, renner van het Lotto Dstny Development Team, geeft tekst en uitleg bij zijn beslissing. “Reeds in 2021, mijn eerste profjaar, raakte ik op de sukkel met een blessure. Er werd uitgegaan van een vernauwde slagader in de lies, maar een operatie bracht geen oplossing. In 2022 werkte ik een zo goed als volledig seizoen af, maar de klachten hielden aan en ik kon nooit echt mijn volledige capaciteit benutten. Eind ’22 onderging ik een nieuwe medische ingreep, die helaas geen soelaas bracht.”

Om Verschaeve de kans te bieden om geleidelijk aan te herstellen, werd de renner voor het seizoen 2023 overgeheveld naar het Lotto Dstny Development Team.

“De stap naar het Development Team zorgde ervoor dat ik op eigen tempo zou kunnen bouwen aan de weg terug, maar helaas besliste een recent onderzoek daar anders over. Dat toonde aan dat er geen medische oplossing voorhanden is voor de blessure. Daarom heb ik ook de knoop doorgehakt om te stoppen. Ik heb de beslissing lang uitgesteld in de hoop om toch nog een oplossing te kunnen vinden. Ik ben Lotto Dstny enorm dankbaar dat ze me gedurende het volledige traject bleven ondersteunen, maar het heeft helaas niet mogen zijn.”

Verschaeve werd in 2021 prof bij Lotto Soudal nadat hij twee jaar deel uitmaakte van het Development Team. In 2019 werd hij onder meer tweede in LBL U23, in 2020 kaapte hij een rit weg in de befaamde Tour de Savoie Mont Blanc.

“Uiteraard had ik graag nog langer gekoerst. Ik bleef echter hoopvol naar oplossingen zoeken, raadpleegde meerdere specialisten... Het is hard, maar ik heb er vrede mee. Ik ben enorm fier dat ik prof kon worden door mijn evolutie bij de beloften met de ritwinst in Savoie als absoluut hoogtepunt. Wat de toekomst brengt, is me nog niet helemaal duidelijk. Ik heb enkele opties, blijf geïnteresseerd in de wielerwereld maar eerst even alles op een rijtje zetten…”, besluit Verschaeve.

Foto: Facepeeters.