Development Topdag voor Lotto Dstny Development Team

Lennert Van Eetvelt pakt tweede ritzege en eindklassement in Alpes Isère Tour, Gianluca Pollefliet wint Omloop Het Nieuwsblad
Race 28 mei 2023

De beloften van Lotto Dstny toonden zich het voorbije weekend. Niet alleen was er de dubbelslag van Lennert van Eetvelt op zaterdag, zondag pakte hij een tweede ritzege op rij en verzekerde hij zich daarmee van het eindklassement. De Omloop Het Nieuwsblad komt dan weer op naam van Gianluca Pollefliet die zich de sterkste toonde in een sprint à deux.

Van Eetvelt begon met een kleine minuut voorsprong in het klassement aan de slotdag van de Franse rittenkoers. Hij startte met vertrouwen, maar was ook realist. “We zijn slechts met twee renners van de ploeg nog in koers, het zal niet gemakkelijk zijn om de wedstrijd te controleren. Anderzijds, het is zo’n zware bergrit, wellicht wordt het gewoon een strijd van man tegen man en wint de sterkste.

De youngster had het uiteindelijk bij het rechte eind. In de finale reed hij samen met de tweede in de stand, Oscar Onley, weg bij het uitgedunde pak en gingen ze op zoek naar de eenzame koploper. Die bleek er al snel aan de voor de moeite en niet veel later liet Van Eetvelt op 12,7 km van het eind ook Onley achter. “Oscar en ik draaiden onderweg goed rond. Dat hadden we ook afgesproken, om zo lang mogelijk samen te blijven en tijd te nemen. Hij deed z’n deel van het werk, maar op het einde merkte ik dat ik nog wat in de tank had en ging ik op zoek naar de zege.

Net zoals zaterdag klaarde hij de klus na een knappe solo en mag Lennert ook met het eindklassement naar huis. Een opsteker voor de 21-jarige renner die de voorbije weken door een moeilijke periode ging. “Maar nu kan ik dit volledig achter me laten”, stelt hij, “ik vertelde het zaterdag al, ik ben zo blij dat ik opnieuw kan koersen. Dat doet zo veel deugd en het is fijn om gewoon te doen waar ik goed in ben. Het stemt me ook heel tevreden dat mijn vele trainingsarbeid van de voorbije maanden heeft geloond en ik hier met twee overwinningen en het eindklassement naar huis mag.”Van Eetvelt trekt nu door naar de Mercan Tour Classic Alpes-Maritimes (Fra/1.1) en rijdt daarna ook de Ronde van Zwitserland (World Tour). “Een zege bij de beloften is mooi”, besluit hij, “winnen is altijd fijn en gemakkelijk was het zeker niet, maar mijn doelen liggen hoger dit jaar. Ik hoop me dinsdag al te tonen bij de profs. Wellicht voel ik dinsdag nog wel de benen van de voorbije week, maar ik hoop wel goed voor de dag te komen in die wedstrijd en ook in Zwitserland wil ik me laten zien. Dit was een fijne vijfdaagse, leuk om zo te herbeginnen en nu kan ik dat vervelende hoofdstuk helemaal achter me laten.

Met de Omloop het Nieuwsblad streed het Development nog op een ander front en ook hier was de ploeg aan het feest. “Ik had een topdag vandaag en echt wel superbenen”, aldus winnaar Gianluca Pollefliet. “Gelukkig, want van deze wedstrijd had ik een doel gemaakt en om dan effectief ook te winnen. Dat betekent heel wat. Ik maakte mee de koers hard en op het eind raakte ik weg met mijn ploegmaat Tijl (De Decker) en nog enkele anderen. Tijl en ik vielen elk om de beurt aan, uiteindelijk spring ik weg en laat Tijl verstandig het gaatje vallen, enkel Dylan Vandenstorme pikte nog aan."

Het kwam tot een sprint à deux die nog net een achtervolgend groepje voorbleef. “Na zo'n lange en zware koers is je sprint niet meer zoals hij moet zijn”, geeft Pollefliet toe. “Helemaal zeker was ik dus niet. Dylan was een waardige tegenstander, het was nipt, maar ik win en dat is het belangrijkste. We toonden ons, net zoals de voorbije weken, alweer als een sterke ploeg. Fantastisch.Foto: Lotto Dstny & Philip Melchior