ProTeam Maxim Van Gils maakt indruk met 2de plek op de Grand Colombier

Tourdebutant toont klimmersbenen in dertiende etappe van de Tour.
Race 14 juli 2023

Tourdebutant Maxim Van Gils heeft vandaag een tweede plaats veroverd op de Grand Colombier. De jonge Belg maakte deel uit van een omvangrijke ontsnapping die zich na een furieuze start afscheidde van het peloton. Op de loodzware slotklim van 17 kilometer konden uiteindelijk slechts twee renners weerstaan aan de klassementsrenners. Kwiatkowski soleerde naar de etappezege, Van Gils finishte op 47” van de Pool en hield nog nipt Pogaçar en Vingegaard achter zich.

“Toen ik uiteindelijk voorop geraakte in de omvangrijke kopgroep, probeerde ik zoveel mogelijk krachten te sparen voor de beklimming van de Grand Colombier. Eens op de slotklim, was het gewoon ‘all out’ tot de top. Al snel werd het kaf van het koren gescheiden, maar toen Kwiatkowski versnelde, moest ik voor mijn eigen tempo kiezen. Toen ik hoorde dat de klassementsmannen eraan kwamen, besefte ik dat het een moeilijke opdracht zou worden. Gelukkig had ik nog wat krachten over en kon ik nipt tweede worden.”

Van Gils kende met een valpartij geen goed begin van zijn eerste Tour, maar maakt nu indruk. “Die valpartij was jammer, maar bewees gisteren en vandaag dat ik bezig ben aan een goede eerste Tour. Is deze etappe een gemiste kans? Misschien, maar ik moet durven toegeven dat er eentje beter was. Maar met deze benen is er misschien nog wel iets mogelijk, want ik houd echt van de Alpen”, besluit Maxim Van Gils.

Voor Lotto Dstny werd het een dag van gemengde gevoelens met ook de opgave van sprintkopman Caleb Ewan. De Australiër kampte de afgelopen dagen met vermoeidheid, bleef hard vechten maar moest uiteindelijk de handdoek gooien in etappe dertien van de Tour. “Uiteraard is het enorm jammer om de Tour te moeten verlaten. Ik wil hierbij het team enorm bedanken voor hun steun. Hopelijk kunnen mijn ploegmaats nog mooie dingen tonen in de volgende etappes”, besluit Caleb Ewan.

Foto's: Photo News.

In dit artikel