ProTeam De Buyst sprint naar zege

Na z'n derde plaats in Overijse mag Jasper De Buyst in Zottegem wel juichen
Race 20 augustus 2023

Jasper De Buyst heeft de Egmont Cycling Race (UCI 1.1) op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Dstny klopte Alexander Kristoff in een sprint van een kleine groep. Arjen Livyns finishte knap zevende.

Na de overwinning van vlog-maatje Victor Campenaerts zaterdag in Overijse kon Jasper De Buyst niet achterblijven in Zottegem en onze renner startte met grote motivatie aan de wedstrijd. ‘Dit zijn mijn trainingswegen, hier koers ik alle dagen. Dit is misschien niet de grootste wedstrijd op de kalender, maar voor mij wel een heel speciale koers en ik start hier met veel ambitie", sprak hij voor de start.

Al vroeg in de wedstrijd scheidde zich een kopgroep af van 25 renners, onder hen vier Lotto Dstny ploegmaten: Jasper De Buyst, Frederik Frison, Mathijs Paasschens en Arjen Livyns. Het regende aanvallen in het slot, finaal bleef een groepje van 10 over met daarin nog De Buyst en Livyns voor Lotto Dstny. Mike Teunissen sprong weg in de finale, Arjen Livyns moest alles uit de kast halen om de Nederlander terug te grijpen. Dat lukte op 1,1 km van het eind. Het kwam tot een sprint met een kleine groep. De Buyst zette van ver aan en hield nipt stand aan de meet, een fotofinish, maar millimeters volstonden voor de zege. 

“Meteen van bij de start werd er stevig gekoerst”, aldus De Buyst na afloop, “maar ik was er op voorbereid. Ik weet dat in dit soort wedstrijden, zeker op het eind van een seizoen, behoorlijk straf kan gekoerst worden en dat bleek ook nu het geval. We waren bij de pinken en meteen met vier jongens mee in de kopgroep.”

Het viel nooit stil, uiteindelijk bleef De Buyst in de finale over met Livyns. “In het slot moesten we het een beetje verstandig aanpakken, zeker met Alexander Kristoff nog mee vooraan”, sprak hij nog, “we moesten niet blindelings met hem naar de meet rijden. Het werd nog nipt toen Teunissen wegsprong, maar met Arjen had ik een gouden ploegmaat aan mijn zijde. Hij leverde super sterk werk om Mike terug te halen. Het kwam tot een sprint en ik had vertrouwen.”

De Buyst zette van ver aan en het werd nog nagelbijten na de finish. “Klopt”, beaamde hij, ‘ik wist zelf ook niet wie van ons twee (hij of Alexander Kristoff) gewonnen had. Uiteindelijk pak ik de zege, hier ben ik heel blij mee, ik ben niet die veelwinnaar, dus deze overwinning betekent veel voor mij, zeker hier, in mijn streek.”

Foto: Photonews