ProTeam Arnaud De Lie wint op indrukwekkende wijze GP Québec

Eerste winst op Worldtour-niveau voor de 21-jarige Belg.
Race 08 september 2023

Arnaud De Lie heeft in Canada op imposante wijze zijn eerste overwinning op WorldTour-niveau geboekt. De Lotto Dstny-renner toonde zich de sterkste aan het eind van de Grand Prix Cycliste Québec, die ondanks enkele aanvalspogingen in de finale werd beslist in een groepssprint. Op de oplopende finish piloteerden zijn ploegmaats De Lie naar voor. Le Taureau moest zijn versnelling vroeg lanceren maar remonteerde met een lange en machtige sprint alles en iedereen en knalde naar de zege. Corbin Strong werd tweede, Michael Matthews mocht als derde het podium op. De Lie wint zo als 21-jarige bij zijn debuut meteen de GP Québec, goed voor zijn achtste overwinning dit seizoen.

De Lie sprak vooraf zijn ambitie en liefde voor de GP Québec al uit, maar winnen is een kinderdroom die uitkomt, zegt de 21-jarige Belg. “Als kleine jongen bekeek ik deze wedstrijd heel vaak op televisie en om hier nu te winnen bij mijn debuut en deze overwinning te kunnen toevoegen aan mijn palmares is fantastisch.”

Lotto Dstny ondersteunde z’n kopman perfect tijdens een hectische koers op het stadscircuit en De Lie rondde het werk indrukwekkend af. “Ik probeerde zoveel mogelijk krachten te sparen tot aan de eindsprint, dat was het allerbelangrijkste vandaag. Aangezien dit pas mijn eerste deelname aan de GP Québec is, heb ik de voorgaande edities vaak herbekeken en dat leerde me heel wat. We reden met de ploeg een perfecte koers, maar richting de eindsprint zat ik wat ver. Gelukkig had ik nog twee ploegmaats bij die de forcing hebben gevoerd. Ik moest mijn sprint vroeg inzetten en had heel wat plekken goed te maken, maar ik nam meteen een goede snelheid en kon het houden tot op de meet. Om renners als Corbin Strong en Michael Matthews op dit soort aankomsten te verslaan, is niet simpel. Ik ben dan ook enorm gelukkig met deze eerste overwinning op WorldTour-niveau.”

Op de vraag of hij zijn kunstje komende zondag in Montréal kan overdoen, antwoordt De Lie voorzichtig. “De GP Montréal is nog wat zwaarder en in principe is Maxim Van Gils onze beste troefkaart. Maar met de vorm waarin ik nu verkeer, is er misschien wel nog iets mogelijk.”

Foto: James Startt - GPCQM. 

In dit artikel