Algemeen Vermeersch start met ambitie op EK gravel

Florian Vermeersch neemt deel aan eerste EK/BK gravel
Race 27 september 2023

Florian Vermeersch rijdt zondag het EK/BK gravel op Belgische wegen. “Ik kijk er naar uit om eens een gravelkoers te rijden”, blikt de renner van Lotto Dstny vooruit, “al weet ik wel nog niet goed wat ik mag verwachten.”

Op zondag 1 oktober vindt in Oud-Heverlee het eerste EK en BK gravel plaats. Het parcours gaat door de Brabantse Wouden en lokt een aantrekkelijk deelnemersveld met Jan Bakelants, Jasper Stuyven, Thibau Nys, Eli Iserbyt en ook Florian Vermeersch van Lotto Dstny. “Een paar maanden geleden hoorde ik over dit EK/BK en heb ik gepolst bij de ploeg of ik mocht deelnemen”, vertelt hij, “dat vormde geen probleem en ik kijk er enorm naar uit om te starten. Vorig jaar reed ik in oktober in Italië al eens een gravelkoers en dat beviel me enorm. Nu breid ik daar een vervolg aan.”

Zondag is vooral een test voor Vermeersch met het oog op het WK gravel in oktober in Italië. “Ik start niet zonder ambitie”, geeft hij toe, “en ik wil graag een goede uitslag rijden, maar dit is vooral toch een test voor mezelf en mijn materiaal. Ik kreeg een gravelfiets van Ridley waar ik heel blij mee ben en al veel mee heb getraind. Zondag rijd ik er een wedstrijd mee en hoop ik met het oog op het WK wat lessen te trekken.”

Vermeersch begon zijn wielercarrière in het veld. Is hij dan in het voordeel op dit EK gravel? “Het is intussen toch al vijf jaar geleden dat ik echt vaak op die crossfiets zat”, geeft hij mee, “dat voordeel is wel een beetje weg. Veel gelijkenissen tussen beide disciplines zijn er niet. Het enige voordeel is dat ik een beetje ‘gewend’ ben aan rijden op een ondergrond die wat losser ligt en wat meer schuift. Een crossfiets is ook niet hetzelfde als een gravelfiets en je kan de wedstrijden niet met elkaar vergelijken. Een gravelkoers is toch meer een afvallingswedstrijd.”

Vermeersch rijdt donderdag met het Circuit Franco-Belge nog een koers op de weg met de ploeg, zondag wordt een kleine ontdekkingsreis. “Ik kijk er wel naar uit. Als ik pech heb, moet ik het zelf oplossen”, lacht hij, “al zal er wel een vriend langs de kant staan met extra wielen. En mijn mama gaat mee om drinkbussen te geven. Mijn vader is er helaas niet bij, die moet aan de bak met de ploeg in de Italiaanse koersen.”

Het deelnemersveld is nog niet helemaal bekend voor zondag, al staan er wel al wat bekende namen aan de start met Thibau Nys, Jasper Stuyven of Jan Bakelants. “Ik ken nog niet alle namen, maar ik weet wel dat er veel goede renners zullen starten”, eindigt hij, “en een paar zeer goede gravel-renners ook uit België en Nederland. Zelf zal ik blij zijn met een plek in de top 10 of 15. Ik hoop alleszins om mee vooraan te rijden en een mooie wedstrijd af te werken.” 

Foto: Cassandra Donne