Ladies Lotto Dstny Ladies Team kondigt selectie voor 2024 aan

De continentale opleidingsformatie heeft ploegsamenstelling voor volgend seizoen op papier.
Algemeen 10 oktober 2023

Het Lotto Dstny Ladies Team sloot vorige week met Binche-Chimay-Binche nog maar net het seizoen 2023 af, maar is al volop in de weer met de voorbereidingen richting volgend jaar. Zo heeft de continentale opleidingsformatie de ploegsamenstelling voor 2024 alvast op papier. Net als dit jaar zal het Lotto Dstny Ladies Team bestaan uit 15 rensters, waarbij opnieuw een sterke focus op het opleiden van jong talent wordt gelegd. Het Lotto Dstny Ladies Team verwelkomt komend seizoen ook zes nieuwe rensters (Maureen Arens, Dina Boels, Thalita De Jong, Audrey De Keersmaeker, Alberte Greve en Anna Van Wersch). Grace Verbeke en Dirk Onghena vormen net als vorig jaar het duo van sportdirecteurs.

Sportief manager Kurt Van de Wouwer maakt de balans op van het afgelopen seizoen van de Lotto Dstny Ladies en blikt alvast vooruit op 2024. “Twee jaar geleden zijn we met onze damesploeg een andere weg ingeslagen. Met een heel jonge kern, aangevuld met enkele meer ervaren rensters, lag het accent op talentontwikkeling en -ondersteuning. Daarop werd dit jaar verder gebouwd en we kunnen wel degelijk stellen dat deze strategie z’n vruchten begint af te werpen. De rensters hebben allemaal stappen gezet en er werden ook enkele mooie resultaten behaald, dat is alleen maar mooi om te zien. Sportdirecteurs Grace Verbeke en Dirk Onghena speelden hierin een belangrijke rol en fungeerden als een goede tandem die knap werk heeft geleverd.”

“De bedoeling is om volgend seizoen verder te bouwen op de fundamenten die we reeds hebben gelegd en via een ietwat uitgebreider wedstrijdprogramma, opnieuw stappen te zetten. Er werden ook enkele nieuwe jonge talenten en meer ervaren rensters aangetrokken, ook aan hen willen we alle kansen geven om zich verder te ontplooien”, besluit Van de Wouwer.

Dirk Onghena engageert zich sinds eind 2021 bij het Lotto Dstny Ladies project en blikt tevreden terug op zijn tweede seizoen als sportdirecteur.

Dirk Onghena: “Sinds ik bij dit project aan boord stapte, zijn er enkele mooie stappen vooruit gezet en ik blik dan ook terug op een geslaagd seizoen, waarin Grace Verbeke en mezelf een goed duo van sportdirecteurs vormden. In een mooi wedstrijdprogramma hebben we de dames zoveel mogelijk proberen bijleren, gaande van positionering tot tactisch inzicht. We merkten een mooie evolutie op en dat bleek ook uit de resultaten die we doorheen het seizoen hebben neergezet. Uiteraard moeten we realistisch blijven dat we niet meteen op WorldTour-niveau topresultaten kunnen boeken, maar het competitief zijn op bijvoorbeeld UCI 1.1 niveau is een mooie stap vooruit die we hebben gezet. Zo denk ik onder meer aan de 2de plek van Julie Hendrickx in Ekeren, winst in de Lucien Van Impe Classic en enkele mooie ereplaatsen voor Katrijn De Clercq en de straffe prestatie van Fauve Bastiaenssen tussen enkele wereldtoppers tijdens Dwars door het Hageland.”

Ook Grace Verbeke kijkt met tevredenheid terug op haar eerste seizoen bij de Lotto Dstny Ladies. “Ik heb me goed kunnen integreren binnen het team en voelde me dankzij de begeleiding van Dirk Onghena snel thuis in de werking van de ploeg. Persoonlijk vind ik het enorm belangrijk om een goede groepssfeer te creëren en de dames het zelfvertrouwen te geven om zo samen het best mogelijke resultaat te behalen. Naar mijn mening zijn we daarin ook geslaagd, want de dames gingen meer en meer voor elkaar door het vuur en dat wierp ook zijn vruchten af in de wedstrijden. Er heerste een goede teamspirit, en die werd ook omgezet in mooie prestaties. Ik ben dan ook enorm gemotiveerd om de dames ook volgend jaar opnieuw volop te ondersteunen. We hebben enkele mooie versterkingen in de breedte gedaan en meerdere rensters zijn klaar voor de volgende stap.”

Samenstelling Lotto Dstny Ladies 2024: Wilma Aintila (19), Maureen Arens (20), Fauve Bastiaenssen (25), Dina Boels (18), Katrijn De Clercq (21), Thalita De Jong (29), Audrey De Keersmaeker (24), Mieke Docx (27), Esmée Gielkens (22), Alberte Greve (18), Julie Hendrickx (20), Julie Nicolaes (19), Quinty Van de Guchte (24), Anna Van Wersch (22) en Sterre Vervloet (19).

Foto's: Brecht Steenhouwer.