ProTeam Lennert Van Eetvelt bezorgt Lotto Dstny eerste seizoenszege

Lotto Dstny scoort in Trofeo Serra Tramuntana, de derde wedstrijd van de Challenge Mallorca
Race 26 januari 2024

Lennert Van Eetvelt heeft de Trofeo Serra Tramuntana op zijn naam geschreven. Hij versloeg na een lastige bergrit Aleksandr Vlasov en Brandon McNulty  in een sprint met drie. 

Lotto Dstny begon het seizoen afgelopen weekend met twee wedstrijden op Spaanse bodem en vatte daarna met vertrouwen de vijfdaagse op Mallorca aan. In amper de vijfde koers van het jaar schoot de ploeg raak, met de jonge Lennert Van Eetvelt (22), pas toe aan zijn tweede jaar jaar bij de profs. 

Nadat eerder Jonas Gregaard de vroege vlucht mee kleurde en het peloton intussen in kleine groepen was versplinterd door de opeenvolging van hellingen, opende McNulty de debatten op de Coll Puig Major. Vlasov sloot aan en wat later maakte ook Lennert Van Eetvelt de oversteek. 

Achter hen probeerde een drietal nog de sprong naar voren te maken, maar zonder succes. McNulty, Vlasov en Van Eetvelt draaiden goed rond en doken samen de finale in. Ondanks nog enkele lastige kilometers bergop in het slot bleef het drietal samen en werd er gesprint voor de zege. 

McNulty zette als eerste aan, maar Van Eetvelt kwam in de laatste honderden meters knap over de Amerikaan en kon ook nog Vlasov afhouden. De jonge renner zorgt zo voor de eerste zege van Lotto Dstny in 2024.

Van Eetvelt moest vorig jaar vrede nemen met plek twee in de Trofeo Tramuntana, nu is de winst er wel. “Het verschil met vorig jaar, toen ik naast de zege pakte, was geluk, maar ook de benen”, zegt hij. “Afgelopen woensdag (in de eerste wedstrijd van de Challenge Mallorca) voelde ik al dat mijn vorm en de ploeg goed was, maar het resultaat was slecht, omdat ik tijdens de koers een paar fouten maakte. Vandaag ging alles goed. Ik had een topdag, het geluk aan mijn zijde en ik moet toegeven dat ik beter klim dan vorig jaar. In de winter ben ik sterker geworden.”

Hoewel Van Eetvelt met twee sterke klimmers op pad was, maakte hem dat niet nerveus. “Ik ken Vlasov en McNulty natuurlijk, ze zijn erg sterk. Maar in een sprint met klimmers weet ik dat ik niet langzaam ben. Ik ben vaak sneller dan andere klimmers, dus ik begon met vertrouwen aan mijn sprint. Ik ben erg blij dat ik van deze twee sterke mannen kan winnen. Verder moet ik toegeven dat ik donderdag de finale heb verkend (hij reed de tweede wedstrijd van Challenge Mallorca niet). Vorig jaar moest ik in de 20ste etappe van de Vuelta ook sprinten met een klein groepje (vijf renners) en werd ik pas vierde in de sprint. Ik kende de finale toen niet, die fout wilde ik nu niet maken, dus ik laste een verkenning in en wist hoe ik de zaken moest aanpakken. Dat bleek vandaag een groot voordeel.

Van Eetvelt bezorgt op die manier Lotto Dstny de eerste overwinning van het seizoen. “De druk is van de ketel nu, voor mezelf, maar ook voor de ploeg”, eindigt hij, “als renner wil je graag je goede conditie verzilveren. Als dat dan ook nog eens vroeg lukt in het seizoen, is dat des te plezanter.”

Foto's: PhotoNews