ProTeam Lennert Van Eetvelt vliegt naar dag - en eindzege van UAE Tour

De 22-jarige Belg wint de UAE Tour op de laatste finish bergop naar Jebel Hafeet.
Race Team 25 februari 2024

Lennert Van Eetvelt wint zijn eerste WorldTour-wedstrijd, in de zevende en laatste etappe van de UAE Tour. Daarmee neemt de jonge Belg ook de eindzege mee naar huis, met slechts twee seconden voorsprong op Ben O'Connor, en het jongerenklassement. 

 

De laatste etappe van de UAE Tour eindigde op de Jebel Hafeet, een klim van 11 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,7%. De kopgroep van de dag met vier renners bouwde een voorsprong op van zes minuten. Door de sterke wind viel het peloton meerdere keren uiteen, maar aan de voet van de slotklim kwam het peloton terug samen.

 

Emanuel Buchmann was de laatste man van de vroege vlucht, terwijl ook in het peloton het tempo hoog lag en de groep kleiner werd. Met nog vijf kilometer te gaan klom Buchmann nog steeds alleen voorop, maar meerdere aanvallen in de groep der favorieten maakten het gat op Buchmann kleiner. Op 3 kilometer van de finish pakte de selecte groep Buchmann terug. Lennert Van Eetvelt maakte de beslissende aanval op 2 kilometer van de finish, reed solo naar de overwinning en pakte daarmee ook het algemeen en jongerenklassement.

 

"Voor de klim waren er waaiers en ik kwam vast te zitten in een tweede groep. Ik had het gevoel dat ik daar de wedstrijd verloor, maar gelukkig kwamen we net voor de Jebel Hafeet weer terug in de eerste groep", vertelt Lennert Van Eetvelt. "Ik voelde dat ik goede benen had op de klim en ik wilde echt het maximale eruit halen. Ik viel aan met nog twee kilometer te gaan, want ik wilde achteraf geen spijt hebben. Ik kon het echt niet geloven toen ik zag dat het gat groeide. De overwinning mee naar huis nemen is ongelooflijk. Na de finish hoorde ik ook dat ik het algemeen klassement won met slechts twee seconden, dat is gewoon fantastisch."

Foto's: PhotoNews