ProTeam Lennert Van Eetvelt: “Het wordt modderig en daardoor nog veel zwaarder, maar dat is niet per se een nadeel.”

Na zijn klinkende overwinning in de UAE Tour vorige week voegen velen hem bij het lijstje van smaakmakers voor de Strade Bianche van morgen. En hoewel Lennert Van Eetvelt (22) de favorietenrol toch vooral afschuift op “een witte Sloveen”, schrikt zijn allereerste koers op witte Toscaanse wegen hem allerminst af.
Race 01 maart 2024

“Ik had hier vorig jaar al willen rijden, maar toen kwam ik de week ervoor ten val en moest ik met pijn in het hart op televisie volgen”, vertelt hij. “Ik kijk er dus heel hard naar uit om morgen écht aan de start te staan. Ik reed gisteren (donderdag, red.) de laatste 180 kilometer van het parcours en dat was alvast de mooiste verkenning die ik ooit deed. De gravelstroken lagen er nog best oké bij, maar daar is vandaag een hoop regen op gevallen. Tel die nattigheid bovenop het feit dat de vrouwen voor ons ook nog eens over diezelfde wegen moeten en je krijgt een modderig parcours dat nog veel zwaarder dan anders zal liggen. Ik zie dat niet als een nadeel, trouwens. Technischer wordt het volgens mij niet, ik denk dat je net makkelijker recht blijft wanneer de ondergrond nat is.”

Van Eetvelt heeft een prachtweek achter de rug, met rit- en eindwinst in de UAE Tour. Onverhoopt, zegt hij zelf. “Het was echt een rare week. Ik had totààl niet verwacht dat ik in de Emiraten kon winnen. Ik trok ernaartoe met een toptienplaats in gedachten, tot Mario Aerts na een paar dagen opperde dat top vijf ook wel mogelijk zou zijn. Pas na de eerste bergrit begon het te dagen dat er mogelijk nog meer in zat. Ik nam het risico om aan te vallen in de laatste rit en kijk: met resultaat. Ik ben bijzonder blij dat ik nu al zo’n grote stappen zet, ik had dat ook zelf nooit verwacht. Over drie of vier jaar, misschien, maar nu nog niet.”

Van Eetvelt hoopt dan ook op een mooie rol voor hem en ploegmaat Maxim Van Gils in en rond Siena. “We verkeren allebei in een supergoeie vorm, ik denk dat er heel veel mogelijk is. Zeker na vorige week kijk ik echt wel uit naar morgen. Al moet daarvoor alles meezitten, want met de Strade weet je nooit. Het wordt een lange dag. Ik denk trouwens dat alle ogen morgen op dezelfde man gericht zijn. Een Sloveen in het wit die de naam Pogacar draagt (lacht).”

Foto: Brecht Steenhouwer