ProTeam Maxim Van Gils rijdt naar podium van Strade Bianche

Met vier extra gravelstroken bovenop de elf van vorig jaar, beloofde de Strade Bianche wederom een lastige wedstrijd te worden. Maxim Van Gils maakte indruk op Italiaanse wegen en pakt een mooie derde plaats na veel solowerk in de achtervolging op uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar.
Race 02 maart 2024

Lennert Van Eetvelt had het vooraf voorspeld: “Alle ogen zijn gericht op ‘een witte Sloveen’.” Met nog 80 kilometer voor de boeg, trok Tadej Pogacar er effectief alleen vandoor. De rest- met Maxim Van Gils en Van Eetvelt sterk in de achtervolgende groep- was op volgen aangewezen. “Ik was zo nerveus in het begin van de wedstrijd, we gingen zò snel. Ik probeerde Tadej nog te volgen, dan had ik in zijn wiel kunnen zitten. Maar toen hij ervandoor ging, zaten er nog een aantal andere renners voor me en zij hadden geen antwoord op zijn aanval. Pogacar ging er gewoon vandoor, hij was vreselijk sterk”, vertelt Maxim Van Gils.

Op gravelstrook Le Tolfe probeerde het jonge Belgische duo de achtervolging in te zetten. Van Gils ging uiteindelijk solo op zoek naar de eenzame leider. “Ik had gehoopt om nog enkele anderen mee te nemen, maar niemand volgde.” Met nog 20 kilometer tot de finish, kreeg Van Gils uiteindelijk Skujiņš nog als metgezel. Op de mythische Via Santa Caterina moest Van Gils zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats. “Ik wist dat Strade me lag, maar dit is de bevestiging dat ik mee kan spelen met de grote jongens. Het voelt goed te weten dat ik hier opnieuw een mooie stap voorwaarts zet”, zegt een gelukkige Van Gils nog. “Ik ben compleet kapot nu, maar zo blij met deze prestatie.”

Ploegmaat Arjen Livyns viel helaas op de vierde gravelstrook en moest naar het ziekenhuis voor controle. Een gapende wonde boven zijn rechteroog had vier hechtingen nodig en hij heeft schaafwonden op zijn rechterschouder en rug. Zijn schouder wordt in België verder opgevolgd om breuken uit te sluiten. Hij liep gelukkig geen hersenschudding op.

 

Photo: PhotoNews