ProTeam Staff Stories - Tony Gallopin: "Ik weet wat de renners voelen, het is een voordeel om soms beslissingen te nemen."

In onze nieuwste series 'Staff Stories' blikt Tony Gallopin terug op zijn eerste wedstrijden als sportdirecteur.
Race 08 maart 2024

"Mijn eerste koersen als sportdirecteur waren intens. De stress, de goede momenten, maar ook valpartijen. Ik heb al veel avonturen beleefd, er was altijd wel iets; afgelaste wedstrijden met de boerenprotesten, moeilijke weersomstandigheden. De start was niet gemakkelijk, maar interessant was het zeker."

“Ploegleider zijn is natuurlijk heel anders dan renner zijn. Ik leerde al veel over de logistiek en de voorbereiding op een koers. Dat zijn dingen waar je als renner eigenlijk niet aan denkt. Als renner denk je alleen maar aan jouw eigen dingen, als sportdirecteur moet je aan alles en iedereen denken. Ik vind de job erg boeiend, je bent van 's ochtends tot 's avonds bezig. De dagen gaan snel voorbij. Echte moeilijkheden zijn er niet. Maar wat mij echt verraste, is het werk dat je in de voorbereiding van een koers moet steken."

“Ik ben nu in Paris-Nice, het koersen hier als renner was al bijzonder. Maar de eerste dagen werden de etappes op mijn thuiswegen verreden, en als ploegleider is het nog specialer omdat je de dingen anders ziet. Als renner was ik niet zo bang, je zit in het peloton en daar ben je op gefocust, maar nu bekijk ik veel dingen vanuit een ander perspectief en zie je de gevaren ook meer."

“Het is wel grappig, want de meeste sportdirecteuren die ik nu als collega heb, waren vroeger mijn sportdirecteur. Mario, Marc en Kurt waren mijn sportdirecteuren toen ik voor de ploeg reed. Ik kende Dirk van mijn tijd bij RadioShack en ik reed nog samen met Nikolas. Ze gaven me echt veel tips en ik werd hartelijk ontvangen. Ik ben vier jaar renner geweest hier in de ploeg, een aantal soigneurs die hier nog steeds zijn, hebben me massages gegeven. Het is bijzonder om hier terug te zijn. Sinds ik vorig jaar stopte met koersen in Parijs-Tours heb ik niet meer gefietst, ik mis het niet."

“Ik kende al veel renners uit het peloton, maar het is natuurlijk anders om ze te sturen. Je moet een goede communicatie en balans vinden. Het is een voordeel dat ik zelf renner was, want ik weet wat ze voelen. Iedereen heeft een ander karakter, maar omdat ik weet wat ze voelen, denk ik dat het soms makkelijker is om beslissingen te nemen. Ik ben hier om te ontdekken. Het team werkt heel goed en heeft veel ervaring. Natuurlijk als je in de volgwagen zit en je wint, zijn de emoties sterk, maar ook het zien van de evolutie van een renner of het erbij zijn op moeilijke momenten is bijzonder."

 

Foto's: Brecht Steenhouwer & PhotoNews