Algemeen Staff Stories - chef-kok Eros: "Vers brood is mijn specialiteit."

Achter elke sterke renner staat een minstens even sterk team. In onze nieuwe reeks 'Staff Stories' stellen we ze graag aan jullie voor, de mensen die er elke dag voor zorgen dat Lotto Dstny een goed geoliede machine is. Vandaag: chef-kok Eros.
Algemeen Team 22 maart 2024

Als piepjonge kok mocht hij ooit eens voor Queen Elisabeth herself koken. Vandaag roert hij in de potten voor Lotto Dstny. Eros Stangherlin (65) schotelt sinds dit jaar de renners zijn lekkerste gerechten voor. Hij resideert deze week in Vlaanderen om het team vanuit de hotelkeuken voor de voorjaarsklassiekers te bevoorraden. Zijn favoriet? "Vers brood", vertelt hij trots. "Hier komen alleen verse sneetjes op tafel, brood is mijn absolute specialiteit." 

Eros werkt al jaren in het wielrennen. Hij kookte onder meer voor het Italiaanse en het Duitse nationale team en was kok bij verschillende wielerploegen. Sinds februari staat hij achter het fornuis voor Lotto Dstny. En in zijn keuken zijn de regels strikt: "Orde en netheid, da's regel nummer één en de allerbelangrijkste. Ik kan renners enkel de beste kwaliteit voorschotelen. De houdbaarheidsdatum moet steevast gecheckt en de keuken moet kraaknet zijn. Pas dan kan ik beginnen met koken." 

De dag voor de wedstrijd is doorgaans de drukste voor Eros. "Ontbijten de renners om 8 uur, dan start ik de dag om 6.30 uur. Ik maak ontbijt klaar, prepareer het avondmaal, hun recovery meal voor na de wedstrijd. Vaak bak ik nog een bananenbrood of iets extra. Het is druk, maar koken voor de renners is niet zo moeilijk: bij Lotto Dstny lusten ze alles (lacht)." Eros is Italiaan. Niet verwonderlijk dus dat elk gerecht een Italiaanse toets krijgt. "Ik verwerk al eens olijven in mijn brood, bijvoorbeeld. En uiteraard is ook pizza een van mijn specialiteiten. Al kunnen de renners daar natuurlijk niet altijd van proeven." 

Eros blijft de komende twee weken in Vlaanderen. Veel tijd voor ontspanning is er niet, maar als het toch even kan, springt hij op de fiets voor een ritje. "Ik heb mijn fietsschoenen meegebracht uit Italië en kan een fiets van onze osteopaat lenen. Fietsen is voor mij de ultieme ontspanning tussen het koken door." 

 

Picture: Orbea