ProTeam Alec Segaert blikt vooruit op zijn allereerste Parijs-Roubaix bij de profs

Hij werd tweede bij de junioren en vorig jaar eindigde de voltallige belofteploeg van Lotto Dstny in de top 20, met Tijl De Decker als winnaar. Alec Segaert heeft iets met Parijs-Roubaix. En morgen rijdt hij z'n eerste als prof.
Race 06 april 2024

"Ik kijk hier al naar uit sinds het begin van het seizoen", vertelt Alec Segaert. "Parijs-Roubaix is mijn koers. Niet alleen is het een wedstrijd voor renners met mijn profiel, het is ook alles daarrond. De heroïek, de beelden die de kijkers thuis op televisie mee krijgen, de verhalen. De eerste tien aan de meet komen in beeld en hebben hun verhaal, maar ook de zestig renners die daarachter komen, maakt niet uit op welke plaats en in welke tijd, hebben er één. Dat maakt Parijs-Roubaix uniek." 

Voor Alec zijn het ook de herinneringen. Toen de zeskoppige belofteploeg van Lotto Dstny vorig jaar binnen de top 20 eindigde- Alec zelf als 20ste- won Tijl De Decker. "Ik denk de hele week al aan Tijl. Vrienden van 'm die ik na zijn begrafenis leerde kennen, stuurden me berichten met succeswensen. Vorig jaar logeerde hij samen met Joshua Giddings de week voor de wedstrijd bij mij thuis. We moésten die koers gewoon winnen, dat spraken we toen zo af (lacht). Ik heb prachtige herinneringen aan die periode en ik ben er zeker van dat als ik zondag een moeilijk moment krijg tijdens de koers, dat mijn gedachten naar Tijl zullen gaan. 'Voor Tijl', dat motiveert me." 

Segaert staat morgen voor het eerst bij de profs aan de start. "Het wordt mijn langste koers tot nu toe. 230 deed ik al eens, maar 260 kilometer nog nooit. Ook het bos van Wallers is nieuw. Ik ging er afgelopen winter voor het eerst heen. De strook ligt niet zo heel ver van bij mij thuis, in een trainingsrit van 6 uur kan ik Wallers net meepikken. Het was toch schrikken toen ik daar voor de eerste keer over reed (lacht). En zeker nu, met de befaamde 'chicane' zal het alleen maar lastiger en langer lijken. De laatste 40 kilometer ken ik goed. Ik ga er geregeld trainen. Ik schopte het op Strava zelfs eens tot 'local legend' op dat stuk." 

Een vroege vlucht, dat is waar Alec Segaert voor zondag op hoopt. "En anders zo lang mogelijk overleven. Zonder pech denk ik dat ik wel ver kan geraken. Er kan zoveel gebeuren, maar de inspanning ligt me. Parijs-Roubaix is gewoon hard koersen. Ik kijk er bijzonder hard naar uit. En hopelijk kan ik tegen de vooravond zelf met een mooi verhaal de piste op rijden." 

 

Picture: Brecht Steenhouwer