ProTeam Arnaud De Lie wint Tro Bro Leon op indrukwekkende wijze

Zijn zinnen stonden op het varkentje dat de organisator hem had beloofd, et voila, de overwinning is binnen: Arnaud De Lie (22) heeft de Tro Bro Leon gewonnen. En hoe! Zelfs met twee lekke banden toonde hij zich de allerbeste in Bretagne.
05 mei 2024

Als een kat met meerdere levens: zo verging het Arnaud De Lie tijdens de Tro Bro Leon. Het Franse broertje van de Strade Bianche, gekenmerkt door 29 gravelstroken, veroorzaakte aanvankelijk een pechdag voor de kopman van Lotto Dstny. Een lekke band net op het moment dat het peloton versnelde, zette De Lie een eerste keer aan de kant. En op 30 kilometer van de streep gebeurde het nog eens. Maar de Stier Van Lescheret bleef ijzig kalm. Ijzersterk werk van het voltallige Lotto Dstny team bracht hem terug voorin en De Lie perste vervolgens nog een aanval uit de benen. Hij kreeg aanvankelijk Riley Sheehan (Israel - Premier Tech) en Pierre Gautherat (Decathlon AG2R La Mondiale Team) met zich mee en niet veel later kwam nog een klein groepje het drietal vervoegen.

Niemand had uiteindelijk een antwoord op de sprint van Arnaud De Lie en zo mag hij, na zijn tweede plaats gisteren in de Grand Prix du Morbihan, vandaag het hoogste schavot op in Bretagne. Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels) werd tweede, Gautherat derde. "Dit maakt me echt gelukkig", vertelt een opgeluchte Arnaud De Lie aan de meet. "Wat een koers. We hebben onze portie pech wel gehad. Gelukkig kon ik- en bij uitbreiding iedereen van de ploeg- bij elke terugslag kalm blijven. Ik voelde me echt super goed, had topbenen, en dus probeerde ik op het einde nog eens aan te vallen. Dat lukte niet helemaal en dus moesten we sprinten met z'n negen. Ook daar kon ik mijn rust bewaren en maakte ik niet dezelfde fout als vorig jaar, toen ik als eerste aanging."

De snelste Bretoen in de Tro Bro Leon krijgt traditiegetrouw een echt biggetje cadeau, maar de organisator had er dit jaar ook eentje aan De Lie beloofd. En dus huppelt er binnenkort dus een Bretoens varkentje rond op de boerderij in Lescheret. "Ik had mijn zinnen hierop gezet (lacht). Ach, ik ben vooral blij dat de conditie duidelijk goed zit. Ik win in Famenne vorige week, werd gisteren tweede en zet nu de Tro Bro Leon op mijn naam. Na vandaag moet ik mijn ploeg dubbel en dik bedanken voor al het harde werk."

 

Foto: A.S.O./Tony Esnault