Development Milan Donie wint Flèche Ardennaise na indrukwekkende solo van 90 kilometer

Milan Donie (19) heeft op indrukwekkende wijze de Flèche Ardennaise gewonnen. Donie vertrok op 90 kilometer van de meet en kon de rest van de wedstrijd alleen voorop blijven. Jarno Widar maakt het feestje in Stavelot compleet met een tweede plaats.
12 mei 2024

Wat een dag voor Milan Donie. De renner van het Lotto Dstny Development team heeft na een solo van maar liefst 90 kilometer de Flèche Ardennaise op zijn naam geschreven en pakt daarmee zijn eerste UCI-overwinning. "Pas in de laatste kilometer begon ik er echt in te geloven dat ik kon winnen", vertelt een gelukkige Donie.

De dag begon nochtans niet echt voorspoedig voor Donie. Al na drie minuten koers moest hij van fiets wisselen. "Iemand reed in mijn versnellingsapparaat en ik kon niet meer verder. Ik wisselde en probeerde daarna meteen naar voor te rijden en aan te vallen. Dat lukte wonderwel en we konden met z'n drie wegrijden van de rest. Even later kwam nog een groep aansluiten, maar dat bolde niet echt goed. Ik ben toen gewoon hard beginnen te rijden om de mannen die niet wilden meedraaien, eraf te rijden. Dat veroorzaakte een gaatje, waarop ik Jarno (Widar, red.) plots hoor roepen: 'Milan! Gaan!'. En zo geschiedde. Dat ik de rest van de koers alleen voorop zou blijven, was niet meteen het plan (lacht)."

Donie wint met de Flèche Ardennaise zijn allereerste koers van het seizoen. "En mijn eerste UCI-wedstrijd ooit. Ik ben echt héél blij. Het is voortdurend spannend gebleven. Ik had dan wel een mooie voorsprong- op een bepaald moment zelfs twee minuten en een half- maar na de laatste klim bleven daar maar 40 seconden meer van over. De ontlading aan de meet was des te groter. Dat Jarno, die perfect heeft afgestopt voor mij, nog tweede wordt, maakt het feest compleet."

 

Foto: Flèche Ardennaise