ProTeam Staff Stories - Diëtiste Britt Lambrecht: "Ik hoop dat Bjorg me ergens ziet en weet dat ik diëtiste ben geworden."

Achter elke sterke renner staat een even sterke ploeg. In onze reeks 'Staff Stories' stellen we graag de mensen voor die ervoor zorgen dat Lotto Dstny elke dag als een geoliede machine draait. Vandaag: diëtiste Britt Lambrecht.
Race 05 juni 2024

"Ik studeerde Voeding en Dieetkunde in Gent, daarna ging ik naar de HAN in Nijmegen om Sport en Voeding te studeren en daarnaast de Isak Huidplooimeting ook in Nederland. Ik begon met deze studies vanwege mijn broer Bjorg, die wielrenner was. Ik wilde weten wat hij moest doen op het vlak van voeding, want daar was op dat moment nog niet zoveel over bekend."

"In Gent waren de studies meer gericht op voeding in een ziekenhuis, dus ik moest zeker iets anders studeren om voedingsdeskundige in het wielrennen te worden. In mijn laatste jaar liep ik stage bij Gino Devriendt, hij was voedingsdeskundige bij Lotto Dstny. Ik kon ook naar twee koersen gaan en het team was op zoek naar een voedingsdeskundige, dus vroegen ze of ik het wilde doen. Ik twijfelde geen seconde en ben nog steeds erg dankbaar voor de kans die ik van Gino en het team heb gekregen."

"We begonnen te werken met Senpro, onze voedingsapp, waar we alle informatie plaatsen over wat de renners moeten eten tijdens wedstrijden en thuis. Mijn eerste seizoen vorig jaar was erg druk, omdat Gino niet fulltime bij het team was. Het was mijn droom om diëtiste te worden in een wielerploeg, en het werd sneller werkelijkheid dan ik had verwacht. De job geeft je de kans om veel van de wereld te zien en met veel mensen samen te werken, van dokters, buschauffeurs tot soigneurs, mecaniciens, persverantwoordelijken, trainers en sportdirecteurs. Het moeilijkste vind ik persoonlijk dat je je normaal ritme wat verliest wanneer je op een wedstrijd bent. Je gaat laat slapen en het diner is vaak ook erg laat."

"Dit jaar heb ik een nieuwe collega Lara Van Genechten. We werken goed samen en de renners en koersen zijn verdeeld. We zijn aanwezig op de belangrijkste wedstrijden en de grote rondes. Twee koks reizen ook mee met de ploeg voor enkele wedstrijden, waardoor we zeker weten dat de renners variatie en gezonde voeding krijgen. Hoe beter de renners met ons communiceren, hoe gemakkelijker ons werk wordt. Ik denk dat we wekelijks en soms dagelijks contact hebben met de renners, waardoor je ze heel individueel opvolgt. Mijn vriend Arno koerst ook, maar ik denk niet dat hij het altijd even leuk vindt dat ik een diëtiste ben. Ik maak zijn eten meestal en hij luistert wel naar mij, dus het is ook wel gemakkelijk."

Voor Bjorg

"Mijn broer reed voor dezelfde ploeg, dat maakt het moeilijk, maar tegelijkertijd voel ik me dicht bij hem omdat ik in dezelfde ploeg zit waar hij voor reed. Sommige renners en staf hebben met hem gewerkt, dus we praten soms over hem en de herinneringen, wat ook mooi is. Ik hoop dat hij me ergens ziet en weet dat ik diëtiste ben geworden. Ik weet zeker dat hij trots zou zijn geweest. Onze droom was om samen te werken in een wielerploeg. Ik denk dat mijn ouders ook trots zijn dat ik hetzelfde pad van Bjorg volg, en dat ik doe wat ik graag doe."

 

Foto's: Brecht Steenhouwer