Ladies 6de podium van het seizoen: Thalita de Jong tweede in Dwars door het Hageland

Thalita de Jong (30) is tweede geworden in Dwars door het Hageland. De wedstrijd, gekenmerkt door 14 onverharde stroken, is al de zesde podiumplaats dit seizoen voor de Jong.
08 juni 2024

In de vrouweneditie van de Elmos Dwars door het Hageland moesten de rensters 128,3 kilometer afleggen. Daarin kregen ze 14 onverharde stroken en drie keer de kasseihelling van de Citadel van Diest voorgeschoteld. Bij de eerste ronde op het lokale circuit in Diest viel het peloton uiteen en kregen een veertigtal rensters een voorsprong van 45 seconden. "Het was best een hectische koers", vertelt Thalita de Jong. "Logisch ook, de gravelstroken volgden mekaar in sneltempo op en het was telkens een gevecht om goed gepositioneerd te zitten. Ik bleef bewust wat achteruit, maar zat daardoor wel een paar keer achter een valpartij of geloste rensters aan. Da's het risico dat je er dan bij neemt, natuurlijk. Ik had ook wel het gevoel dat het bij iedereen zowel fysiek als mentaal op was na een tijd."

Dwars door het Hageland werd uiteindelijk beslecht op de laatste beklimming van de Citadel van Diest. Lucinda Brand won, Thalita de Jong werd knap tweede en voegt zo een zesde podiumplaats aan haar seizoen toe. "Ik had nochtans niet de meest frisse benen, het was ook al weer twee weken geleden dat ik nog een koers reed. In de finale reden Sterre (Vervloet) en Fauve (Bastiaenssen) voortdurend voorin, ook al maakte het parcours het niet evident om écht iets voor mekaar te doen. Hoewel, in de finale heeft Fauve me in de laatste kilometer helemaal naar voor gebracht. Toen was het enkel nog een kwestie om Mischa Bredewold- die nog in de aanval ging- op te rapen. Dat lukte, maar in de laatste 50 meter kwam Lucinda Brand nog in de binnenbocht voorbij. Ik had kunnen winnen, maar ik ben blijkbaar nog steeds te lief (lacht). Dat maakt het wat dubbel. Dit is een gemiste kans, maar tegelijk ben ik eigenlijk ook wel blij met wat ik vandaag heb laten zien."

 

Foto: PhotoNews