Algemeen Tour de Suisse van start: Maxim Van Gils en Arnaud De Lie blikken vooruit

De laatste rechte lijn richting Tour de France is ingezet en dat houdt traditioneel nog een halte in Zwitserland in. Vandaag start Tour de Suisse met een proloog in Vaduz, Liechtenstein. Maxim Van Gils (24) en Arnaud De Lie (22) blikken vooruit.
Race 08 juni 2024

Een opwarmer van 4,8 kilometer in de centrumstraten van vorstendom Liechtenstein zetten vandaag de Ronde van Zwitserland in. Het peloton trekt daarna terug naar Zwitsers grondgebied, met onder meer een aankomst boven op de Gotthardpas en passages langs Col de la Croix en Villars-sur-Ollon. De koninginnerit, waar de Nufenenpas het dak van deze ronde zou vormen, is evenwel al onthoofd wegens te veel sneeuw. Ook plan B, via de Furkapas bleek geen optie. Etappe zes wordt daarom ingekort tot amper 43 kilometer.

Tour de Suisse is traditioneel een van de laatste meerdaagse afspraken voor de Ronde van Frankrijk begint. Een generale repetitie voor onder meer Maxim Van Gils en Arnaud De Lie. Voor die laatste is het zijn allereerste meerdaagse in Zwitserland: "Ik beschouw deze ronde puur als de gelegenheid om ervaring op te doen", blikt hij vooruit. "Ik ben benieuwd. Bij de U23 reed ik wel al eens de Baby Giro en de Ronde van de Toekomst, maar hier zullen alle puzzelstukjes in mekaar moeten vallen, dit is van een ander kaliber. Ik zie twee kansen, hooguit. Maar ik hou van Zwitserland, het is hier supermooi en ik kijk er naar uit om het land te ontdekken en ervaring op te doen. Ze hebben hier trouwens prachtige koeien."

Ook Maxim Van Gils heeft er zin in. Hij opende zijn Zwitserse luik met een overwinning in de GP Kanton Aargau, de traditionele opwarmer net voor Tour de Suisse echt begint. "Dat was uiteraard een mooie start, beginnen waarmee ik het eerste deel van het seizoen was geëindigd: winnen", vertelt hij. "Ik ben wel benieuwd naar hoe ik me hier zal voelen in de bergen, zeker ook na de hoogtestage op Sierra Nevada. Ik heb dit jaar nog niet echt hele lange beklimmingen gedaan tijdens een koers, bovendien. Maar als het enigszins mee zit, zou ik hier wel voor een mooi klassement willen gaan. Top tien, misschien top vijf zou mooi zijn. Ik zie vooral kansen in de eerste twee dagen. De proloog van 4,8 kilometer… da's mijn afstand, hé. Ik won ook in de Ruta del Sol, op quasi hetzelfde aantal kilometer. Daarin ben ik ongeslagen (lacht). Ik ga er sowieso mijn best voor doen. De tweede rit is meer iets voor punchers. Bij de jeugd was ik heel goed in het hooggebergte, bij de beloften ook nog, maar nu ben ik meer een puncher geworden. Wie weet."

 

Foto: Orbea